22 marca wręczono nagrody w VII edycji konkursu kulinarnego "Zdrowie na talerzu", który ma promować zdrowe odżywianie i aktywny tryb życia. 

Tegoroczny finał konkursu odbył się w Zespole Szkół Gastronomicznych w Częstochowie. Uczestnicy spotkali się 22 marca, żeby wspólnie wziąć udział w zmaganiach kulinarnych. Celem konkursu jest promowanie wśród częstochowskiej młodzieży zasad zdrowego stylu życia, który zaczyna się od zdrowych i świadomych nawyków żywieniowych. Zadaniem konkursowym było przygotowanie potraw na bazie mięsa mielonego, a także deseru, którego motywem przewodnim były jabłka.

W tym roku oprócz zespołów złożonych z uczniów i uczennic, do kulinarnych konkurencji dołączyły grupy dorosłych – w jednej z nich był prezydent Krzysztof Matyjaszczyk i jego zastępca Piotr Grzybowski.

Na zwycięzców czekały nagrody – blendery, tostery, wagi elektryczne, a także książki z serii Master Chef.

Konkurs ,,Zdrowie na talerzu’’ jest corocznym elementem ,,Programu upowszechniającego zasady profilaktyki zdrowotnej wśród dzieci i młodzieży w szkołach i placówkach prowadzonych przez Miasto Częstochowa’’. Organizatorami są Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Częstochowie i Urząd Miasta Częstochowa.

fot. Łukasz Kolewiński

Sprawdź aktualny stan powietrza w Częstochowie

Interaktywna mapa smogowa

Wyświetl mapę