Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie uruchamia nowy kierunek studiów - produkcję i marketing żywności.

- Uruchomienie kierunku produkcja i marketing żywności to modelowy przykład współpracy pomiędzy naszym Uniwersytetem a przedsiębiorcami z branży rolniczejpodkreśla prof. dr hab. Anna Wypych-Gawrońska, rektor UJD.Mamy odpowiedni potencjał i kompetencje zarówno w kształceniu na podobnych kierunkach studiów, ale też co ważne, w prowadzeniu badań naukowych. Na tych doświadczeniach będziemy budować nowy kierunek studiów. Wiem, że jest bardzo potrzebny na rynku pracy, który odczuwa deficyt na tego typu absolwentów. Tym bardziej jest to motywujące, że jesteśmy jedyną Uczelnią w Częstochowie i regionie, która kształci tego typu fachowców.

Produkcja i marketing żywności to studia I stopnia, zakończone uzyskaniem tytułu inżyniera. Trwają 7 semestrów, a kształcenie odbywa się na studiach stacjonarnych i niestacjonarnych.

Ich celem jest przygotowanie specjalistów posiadających wiedzę i umiejętności z zakresu produkcji i przetwarzania żywności oraz marketingu produktów rolno-spożywczych, zarządzania rolnictwem w fazie przetwórstwa, przechowalnictwa oraz dystrybucji, specjalistów wyposażonych w kompetencje łączące specjalistę z technologii żywności ze specjalistą ds. marketingu.

Program kształcenia kładzie nacisk na wykształcenie umiejętności praktycznych, które przygotowują do pracy w różnych w sektorach gospodarki i instytucjach związanych z produkcją żywności i jej zbytem. Praktyczny charakter studiów pozwoli na zdobycie umiejętności, które przygotowują do podjęcia pracy w zakresie produkcji surowców spożywczych, przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywności oraz jej dystrybucji, a także ułatwiających uruchomienie własnej działalności gospodarczej np. w zakresie przetwarzania i zbytu żywności.

- Ukończenie studiów jest równoznaczne z uzyskaniem wyższego wykształcenia rolniczego i uzyskaniem kwalifikacji rolniczychzachęca dr hab. Renata Barczyńska-Felusiak, prof. UJD, prodziekan ds. studencko-dydaktycznych Wydziału Nauk Ścisłych, Przyrodniczych i Technicznych UJD. - Program studiów jest opracowany we współpracy z przedstawicielami biznesu. Został zaprojektowany w sposób gwarantujący wykształcenie wszechstronnie przygotowanych specjalistów, którzy będą posiadali kompetencje umożliwiające im dynamiczne wejście na rynek pracy i objęcie funkcji liderów zespołów zadaniowych i kierowniczych w krajowych przedsiębiorstwach z branży szeroko pojętego sektora rolniczego. Uruchomienie kierunku, to spełnienie oczekiwań absolwentów szkół średnich o profilu rolniczym. Studia na naszym kierunku gwarantują im kontynuację rozpoczętej nauki.

Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie ogłosił dodatkową rekrutację na studia. Potrwa do 27 września 2021 roku (do godz. 18). Można aplikować także na kierunek produkcja i marketing żywności.

fot. UJD w Częstochowie

Sprawdź aktualny stan powietrza w Częstochowie

Interaktywna mapa smogowa

Wyświetl mapę